söndag 21 september 2014

Mot sämre väder

Vid Norrbyskär överlade vi hur vi skulle göra med nästa etapp, överfarten till Valsörarna (Finland). Vi avläste väderprognoserna och gjorde den bedömningen att vi inte behövde bekymra oss över vindarna. Däremot hade dagliga åskbyar synts i prognoserna. 

Om vi skulle över så behövde det ske från tidig morgon. Vi lade starten till kl. 7.00 följande morgon. Exakt kl.7 på morgon startade jag upp motorn. Vi kokade kaffe och åt morgonmål under gång. Vi hann bara köra en timme så kom första regnskuren över oss. Vindarna verkade vara något starkare än utlovat, men det var inget som bekymrade oss eller som skulle ha ändrat på planerna. Båten kändes säker och kursstabil med autopiloten på. Dessutom hade vi redan ätit morgonmålet, så efter att vi plockat undan så satte vi oss ner och följde med väderförhållandena. Vi lade kursen mot Valsörarna. Beräknad tid över kvarken hade vi uppskattat till ca 7h. Vi fick efter en stund lägga till en timme eftersom sjögången gjorde att farten sänktes från 6knop till knappa 5.

Till seneftermiddagen skulle ett ordentligt åskväder eventuellt hinna ut till Valsörarna. Efter ett par timmar lugnade vädret och överfarten blev behaglig. De mörka molnen på finska sidan bekymrade mig, men det var bara några blixtar på långt håll som syntes. Mitt på kvarken mötte vi ett ryskt lastfartyg som vi satt och betraktade en stund. När vi passerade Nordvalen så blev det "kavlugnt". Det blev motorgång igen hela dagen. Vi lade till vid bryggan vid Valsörarna kl. 14.30. Allt gick som planerat. Efter en dryg timme började regnet falla igen och åska drog över holmen. Vi upplevde det mest som mysigt och började fixa till kvällens middag. Överfarten var avklarad och det kändes skönt tillika som lite ledsamt eftersom vi visste att resan snart skulle ta slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar