måndag 22 september 2014

Sista etappen

Återigen blev det tidig start. Väderleksprognoserna visade att det skulle komma nya åskbyar till eftermiddagen. Den sista etappen skulle vara ungefär lika lång som dagen innan. Vi hade också funderat att vi skulle segla en del av dagsetappen. 

Efter att vi kommit ut en bit på havet igen, såg vi det vi befarat. Åskmolnen från söder var på kommande. Vädret var dock lugnt så vi lade kurs rakt mot Torsön, yttersta holmen innan vi skulle ta oss inomskärs mot Nykarleby och Andrasjön. Skulle vi hinna innan ovädret drog in?

Vi beslöt att för säkerhets skull gå för motor igen och inte börja experimentera med seglingen med "åska i ryggen". Dessutom skulle vi behövt kryssa en del vilket just då kändes som tidsödande, vi ville helt enkelt hinna hem innan åskan. 

Trots att åskvädret syntes i horisonten så försökte vi njuta och ta det sista ur resan. Vi visste hur det skulle kännas om åskan hann ifatt oss, det har vi varit med om för ett par år sedan. Naturens krafter skall man ha respekt för.


Den sista sjömilen drog molnen över oss och en kraftig regnskur piskade mot rutorna. Mullrade ordentligt gjorde det också, men inga egentliga blixtar syntes. Vi var inomskärs så det kändes rätt tryggt. 


Vi tog ner farten ytterligare för att vänta ut vädret. Det såg ut att klarna upp om en stund, så vi kröp fram i ett par knop.

Kl. 14.45 lade vi till vid vår egen brygga, allt hade gått enligt planerna! Dessutom hade vi en trevlig överraskning med goda vänner som tog emot oss med dragspelsmusik, jordgubbar och bubbel!

Lyckan varade dock inte länge....det började regna på nytt så vi sökte skydd inne i båten. Under tiden vi satt inne i styrhytten och småpratade small det till! Vi blev träffade av blixten! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar