fredag 12 september 2014

Norrbyskär

Tattarviken skulle ha varit svår att lämna, men vinden vände och började ligga på mot land. Jag var lite osäker hur förtöjningen skulle hålla så vi packade snabbt ihop och kastade loss. Vinden tilltog under dagen så valet att gå ut kändes bara bättre och bättre. Vi tog en avstickare till Järnnäset, men beslöt att bara gå in i viken för att se hur platsen såg ut. Kanske ett ställe vi besöker nästa gång vi åker över till svenska sidan.

Eftersom vi skulle gå rakt norrut och vinden började pina på norrifrån så valde vi att köra för motor, vi hade ju bränsle. Dessutom kändes det inte vettigt att testa seglen första gången i hårdare vindar. Nåja hårt blåste det inte men rätt gropig färd till Norrbyskär blev det i allafall. Vi tog en inre farled till Norrbyskär, så vi fick se lite närmare på skärgården. Vi hade nu lämnat Höga kusten och det märkte vi tydligt. Nu såg skärgården mera ut som hemma hos oss, rätt "slätstruken". Dagens båtfärd var rätt lång och till seneftermiddag kom vi fram till Norrbyskär. Det var också en ny bekantskap för mig, så återigen blev det intressant att lägga till och utforska holmen. Detta ställe var verkligen intressant! Inte för att naturen eller holmen var speciellt fin utan pga holmens historia. Här hade tidigare varit ett helt samhälle med butik, skola, sågverk, kyrka m.m. Här fanns dessutom ett hus enkom byggt för att inrymma en bowlingbana (endast en bana). Här fanns också ett museum där man kunde läsa in sig på historien om holmen och samhället. 


Vi strövade omkring hela kvällen och tittade på allt som fanns på holmen. Skolbyggnaden som inhyste en kyrksal på övre våningen. Huvudgatan med alla hus som byggts enkom som arbetarbostäder. 

Miniatyrhus fanns av skolan

Den riktiga skolan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar