måndag 8 december 2014
Ljus i mörkret
Försöker febrilt hålla "lågan vid liv" med hobbyn även under de mörkaste vintermånaderna. En god vän berättade åt mig för flera år sedan hur fin hobby vi har som gillar sjölivet. Båtlivet behöver också både planeringsmånader och tid för att drömma. Då är det bra att båten får stå på land ett tag.
måndag 13 oktober 2014
Laxsoppa
När båten är på land och man drömmer sig till nästa sommar, kan man alltid fixa till lite mat som ger en lite havskänsla.
Fisk smakar bra året om, men en fisksoppa känns kanske ännu bättre nu på hösten. Här ett litet mattips. Eftersom soppan inte var direkt planerad utan en impuls på vad man kan göra av en bit lax så blev receptet enligt följande.
350g. laxfile
6st. medelstora potatisar
1påse sopprötter
1st. stor morot
1st. fiskbuljong
2dl. grädde
4dl. vatten
2msk. mjöl
Dessutom efter behag några klickar tomatpuré, dill och citronpeppar eller motsvarande pepparblandning. Jag saltade också soppan med flingsalt som var kryddat med citron.
Såhär gjorde jag:
Skalade och skar potatisarna och moroten i tärningar. Lade bitarna samt sopprötterna i en kastrull. Hällde på vatten och grädde och lät det koka upp. Under tiden stekte jag fisken i en panna och kryddade den ganska kraftigt. När potatisarna kokat i ca 10min lade jag lite över hälften av fisken i kastrullen och tillsatte också dill och tomatpurén. Strax innan soppan blev färdig vispade jag i mjölet så att soppan tjocknade. Innan servering lade jag resten av bitarna i soppan. Detta för att en del av fisken skulle vara lite knaprig och på detta sätt få soppan att kännas lite lyxig.
tisdag 7 oktober 2014
Julklappstips
Hos oss har vi valt att ge en Julklapp som "håller hela året". Visst kan det bli lite förutsägbart, men man kan ju alltid variera lite om man så vill. Till min fru ger jag valfri veckotidningsprenumeration. Min fru ger åt mig en valfri båttidningsprenumeration. De senaste åren har jag valt tidningen Praktiskt båtägande. En tidning som jag tycker att lever upp till sitt namn. När temperaturen är som idag +6 grader och regnet piskar mot fönstren, är det perfekt väder för lite läsning.
söndag 5 oktober 2014
I väntan på mera information
För tillfället kan vi inte göra någonting med båten. Den finns nu på ett inhägnat område i Jakobstad. Känns onekligen märkligt. Fast båten inte gått att använda under sensommaren och hösten, har vi alltid kunnat ta en utfärd till bryggan där den funnits sedan blixtnedslaget. Småfix har ju alltid gått att göra t ex tätning av fönster och luckor har varit en del av höstens pyssel. Solen har nog, speciellt på babordssidan, "lamslagit" elasticiteten i gummilisterna. Det finns alltid saker som man vill fixa på en båt av denna storlek och ålder. I grunden är den dock välskött och underhållen, så det är inga direkta renoveringar som är inplanerade. Däremot finns det sådant vi vill göra för att den skall passa våra behov bättre. Av- och påstigning i fören är knepig nu eftersom fören är hög och flertalet bryggor som finns här i våra vatten är väldigt låga. Att få lägga bredsidan till ges det sällan möjlighet till. En peke med stege kunde vara en lösning. Det finns redan en löstagbar stege i fören, men den är mest praktisk att lägga på plats efter att man landstigit.
En modifiering av den kunde vara ett alternativ. Även värmen i båten behöver jobbas med. Den gamla petroliumvärmaren är borttagen. En nyrenoverad dieselvärmare fick vi med i köpet, så den skall installeras så småningom.
Eftersom båten nu står där den står, blir det mera att planera och fantisera (drömma) istället under vinterhalvåret. Vi kommer nog att få tillgång till båten så småningom, men det är inte prioritet ett just nu.
onsdag 1 oktober 2014
Hur gick det sedan?
Ja vad hände sedan? Båten skadegranskades efter ett par veckor. Då ansåg man att den skulle genomgå en dubbelgranskning. Båten lyftes upp och transporterades till Jakobstad där den just nu väntar på att granskas från " topp till tå".
tisdag 23 september 2014
Blixtnedslag
Vi satt i styrhytten och småpratade när det small till. Vi blev träffade av blixten! Det var en så kraftig smäll att det tjöt i öronen och trycket gjorde att vi alla hukade oss ner. Först förstod jag inte vad som hänt. Jag trodde att något utanför vår båt exploderat. En snabbkoll med samtliga personer ombord, konstaterade vi att vi hade klarat oss med livet i behåll. Det pep i öronen för oss, men som sagt vi klarade oss! Vi började känna en stickande röklukt, så jag sprang ner i salongen och kollade batterierna. Ingen rök kom därifrån. Väl uppe igen konstaterade vi att en stor del av elektroniken var utslagen. Ögonvittnen lät berätta att blixten slog ner i masten och for ner längs akterstaget till mesanmasten. Vart den sedan for var för oss en gåta. Min fru som stod i trappan vid salongen såg också blixten genom takluckan och hur den for längs akterstaget.
Något sånt här hade jag aldrig varit med om, bara läst om. Vad skulle vi göra? Vågade vi lämna båten?
Efter att vi gått igenom det vi kunde på platsen konstaterade vi att båten flöt. Skadorna var främst på elsidan. Autopiloten var som sagt ur funktion, vindmätaren splittrad, VHF-radion gick inte att få påslagen, likaså ekolodet. Vid kontroll av motorn visade det sig att underhållsgeneratorn inte gav ström mera.
Delarna på bilden hittade vi på däck och på bryggan. Vindexen gick av och splittrades. Kabelstumpen lossnade från masttoppen. De förkolnade plastdelarna kom troligen från VHF-antennen. Någon antenn har jag ännu inte hittat, troligen ligger den på botten i hamnbassängen.
Bakom mesanmasten finns ytterstyrplatsen. Här finns också en kompass. Denna "kompasskupol" hade hoppat ur sitt fäste och låg lös ovanför fastsättningen.
måndag 22 september 2014
Sista etappen
Återigen blev det tidig start. Väderleksprognoserna visade att det skulle komma nya åskbyar till eftermiddagen. Den sista etappen skulle vara ungefär lika lång som dagen innan. Vi hade också funderat att vi skulle segla en del av dagsetappen.
Efter att vi kommit ut en bit på havet igen, såg vi det vi befarat. Åskmolnen från söder var på kommande. Vädret var dock lugnt så vi lade kurs rakt mot Torsön, yttersta holmen innan vi skulle ta oss inomskärs mot Nykarleby och Andrasjön. Skulle vi hinna innan ovädret drog in?
Vi beslöt att för säkerhets skull gå för motor igen och inte börja experimentera med seglingen med "åska i ryggen". Dessutom skulle vi behövt kryssa en del vilket just då kändes som tidsödande, vi ville helt enkelt hinna hem innan åskan.
Trots att åskvädret syntes i horisonten så försökte vi njuta och ta det sista ur resan. Vi visste hur det skulle kännas om åskan hann ifatt oss, det har vi varit med om för ett par år sedan. Naturens krafter skall man ha respekt för.
Den sista sjömilen drog molnen över oss och en kraftig regnskur piskade mot rutorna. Mullrade ordentligt gjorde det också, men inga egentliga blixtar syntes. Vi var inomskärs så det kändes rätt tryggt.
Vi tog ner farten ytterligare för att vänta ut vädret. Det såg ut att klarna upp om en stund, så vi kröp fram i ett par knop.
Kl. 14.45 lade vi till vid vår egen brygga, allt hade gått enligt planerna! Dessutom hade vi en trevlig överraskning med goda vänner som tog emot oss med dragspelsmusik, jordgubbar och bubbel!
Lyckan varade dock inte länge....det började regna på nytt så vi sökte skydd inne i båten. Under tiden vi satt inne i styrhytten och småpratade small det till! Vi blev träffade av blixten!
söndag 21 september 2014
Mot sämre väder
Vid Norrbyskär överlade vi hur vi skulle göra med nästa etapp, överfarten till Valsörarna (Finland). Vi avläste väderprognoserna och gjorde den bedömningen att vi inte behövde bekymra oss över vindarna. Däremot hade dagliga åskbyar synts i prognoserna.
Om vi skulle över så behövde det ske från tidig morgon. Vi lade starten till kl. 7.00 följande morgon. Exakt kl.7 på morgon startade jag upp motorn. Vi kokade kaffe och åt morgonmål under gång. Vi hann bara köra en timme så kom första regnskuren över oss. Vindarna verkade vara något starkare än utlovat, men det var inget som bekymrade oss eller som skulle ha ändrat på planerna. Båten kändes säker och kursstabil med autopiloten på. Dessutom hade vi redan ätit morgonmålet, så efter att vi plockat undan så satte vi oss ner och följde med väderförhållandena. Vi lade kursen mot Valsörarna. Beräknad tid över kvarken hade vi uppskattat till ca 7h. Vi fick efter en stund lägga till en timme eftersom sjögången gjorde att farten sänktes från 6knop till knappa 5.
Till seneftermiddagen skulle ett ordentligt åskväder eventuellt hinna ut till Valsörarna. Efter ett par timmar lugnade vädret och överfarten blev behaglig. De mörka molnen på finska sidan bekymrade mig, men det var bara några blixtar på långt håll som syntes. Mitt på kvarken mötte vi ett ryskt lastfartyg som vi satt och betraktade en stund. När vi passerade Nordvalen så blev det "kavlugnt".
Det blev motorgång igen hela dagen. Vi lade till vid bryggan vid Valsörarna kl. 14.30.
Allt gick som planerat. Efter en dryg timme började regnet falla igen och åska drog över holmen. Vi upplevde det mest som mysigt och började fixa till kvällens middag. Överfarten var avklarad och det kändes skönt tillika som lite ledsamt eftersom vi visste att resan snart skulle ta slut.
fredag 12 september 2014
Norrbyskär
Tattarviken skulle ha varit svår att lämna, men vinden vände och började ligga på mot land. Jag var lite osäker hur förtöjningen skulle hålla så vi packade snabbt ihop och kastade loss. Vinden tilltog under dagen så valet att gå ut kändes bara bättre och bättre. Vi tog en avstickare till Järnnäset, men beslöt att bara gå in i viken för att se hur platsen såg ut. Kanske ett ställe vi besöker nästa gång vi åker över till svenska sidan.
Eftersom vi skulle gå rakt norrut och vinden började pina på norrifrån så valde vi att köra för motor, vi hade ju bränsle. Dessutom kändes det inte vettigt att testa seglen första gången i hårdare vindar. Nåja hårt blåste det inte men rätt gropig färd till Norrbyskär blev det i allafall.
Vi tog en inre farled till Norrbyskär, så vi fick se lite närmare på skärgården. Vi hade nu lämnat Höga kusten och det märkte vi tydligt. Nu såg skärgården mera ut som hemma hos oss, rätt "slätstruken". Dagens båtfärd var rätt lång och till seneftermiddag kom vi fram till Norrbyskär. Det var också en ny bekantskap för mig, så återigen blev det intressant att lägga till och utforska holmen. Detta ställe var verkligen intressant! Inte för att naturen eller holmen var speciellt fin utan pga holmens historia. Här hade tidigare varit ett helt samhälle med butik, skola, sågverk, kyrka m.m. Här fanns dessutom ett hus enkom byggt för att inrymma en bowlingbana (endast en bana). Här fanns också ett museum där man kunde läsa in sig på historien om holmen och samhället.
Vi strövade omkring hela kvällen och tittade på allt som fanns på holmen. Skolbyggnaden som inhyste en kyrksal på övre våningen. Huvudgatan med alla hus som byggts enkom som arbetarbostäder.
Miniatyrhus fanns av skolan
onsdag 10 september 2014
Nordmaling
Vid tidig eftermiddag kom vi fram till Tattarviken. Vi var den enda båten vid bryggan. Efter en kort rekognosering kunde vi konstatera att här kommer vi att må prima. Bastu, grillplats och stockbord uppe på klippan var mer än vad vi behövde. Efter ett par timmar kom några båtar till, så helt ensamma var vi inte förrän läggdags. När jag var ute för sista gången för kvällen dök en säl upp ett stycke bort. Jag iakttog den en stund innan jag kollade förtöjningarna och gick och lade mig.
Tattarviken är också en hamn som vi gärna gästar igen. Den är lugn och idyllisk. Det är lätt att ankra vid bryggan bara det inte blåser nordliga vindar.
Innan vi åkte iväg hann jag också pröva fiskelyckan.
tisdag 9 september 2014
Örnsköldsvik
På eftermiddagen rullade ett kraftigt dimmbälte in bakom oss. Det kändes smått otrevligt eftersom vi var mitt i farleden påväg in mot hamnen. Eftermiddag blev till kväll och strax före åtta på kvällen kom vi fram till Örnsköldsvik. Dimman stannade en bit från land.
I Örnsköldsvik hade vi nu möjlighet att komplettera vårt matförråd och också fylla på med både bränsle och vatten. Vi var rätt trötta så kvällen blev fort till natt. Bilden är tagen från styrplatsen strax innan vi gick och lade oss.
fredag 5 september 2014
Trysunda
Efter att vi ätit och druckit kaffe vid Mjältön, kastade vi loss igen. Vädret var soligt och klart. Eftersom vi valde att gå endast korta etapper i början, så beslöt vi att köra för motor. Efter ett par timmar kom vi fram till Trysunda. Klockan var närmare fem på eftermiddagen så vi konstaterade snabbt att samtliga gästplatser var upptagna. Fick höra i efterhand att man borde vara på plats före tolv på dagen för att lyckas nappa åt sig en plats vid bryggan. Vi tog i alla fall oss lite tid att köra in i viken och se oss omkring.
Läser man information om platsen, så nämns det på flera ställen att Trysunda är Höga kustens vackraste ö. Visst var där vackert, men med så mycket folk och båtar så kändes det mest stressigt och stojigt. Vi gled ut igen och fick möte med skärgårsbåten M/S Ulvön som trafikerar mellan fastlandet och skärgårdsöarna. Vi tog istället sikte på Örnsköldsvik till natten.
Mjältön
Första etappen av vår hemresa gick till Mjältön. Efter ett par timmars motorgång i strålande solsken och svaga vindar gick vi in i den välskyddade naturhamnen vid ön. Passagen in är trång, men rätt djup så har man bara koll på var andra båtar befinner sig i inloppet så fungerar det rätt bra att manövrera in. Väl inne i viken eller snarare lagunen ligger båtarna skyddade för alla slags vindar. Vi kom rätt tidigt på dagen till hamnen så det fanns ännu några platser lediga vid bryggan. Här hade flertalet båtar också lagt sig på svaj i lagunen, det såg gemytligt ut. Eftersom vi inte hade någon dinge så tog vi bryggplats.
De som besöker ön, tar oftast en promenad uppe till toppen av berget som ligger 236m över havet. Enligt en gammal sed, skall alla besökare ta med sig en sten till toppen. Därav denna stenhög som nuförtiden pryder berget. Dagen blev varm så vandringen upp tog ett bra tag, men det var skönt att få röra på sig lite innan vi fortsatte båtfärden.
De som besöker ön, tar oftast en promenad uppe till toppen av berget som ligger 236m över havet. Enligt en gammal sed, skall alla besökare ta med sig en sten till toppen. Därav denna stenhög som nuförtiden pryder berget. Dagen blev varm så vandringen upp tog ett bra tag, men det var skönt att få röra på sig lite innan vi fortsatte båtfärden.
onsdag 3 september 2014
Båten hämtades hem i juli
Så kom då äntligen dagen vi väntat och förberett oss för i flera veckor. Vår nya båt skulle hämtas hem från Höga kusten i Sverige. Alla papper var i sin ordning och vi hade fått en grundlig genomgång av båten. Hade vi kommit ihåg allt? Nödraketer, flytvästar, sjökort, gps, kronor, euro m.m.
Första natten beslöt vi ändå att bli kvar i hamnen i Näske, eftersom vi var rätt trötta när vi väl kommit så långt att vi fått båten bunkrad och klar för avfärd. Dessutom var vi hungriga och behövde få något att äta. Alla intryck av dagen behövde också få tid att smälta i takt med maten.
Tidigt på resdagen vaknade jag och smög ut på bryggan. Jag tog telefonen med mig och knäppte denna bild av båten strax efter soluppgången.
Första natten beslöt vi ändå att bli kvar i hamnen i Näske, eftersom vi var rätt trötta när vi väl kommit så långt att vi fått båten bunkrad och klar för avfärd. Dessutom var vi hungriga och behövde få något att äta. Alla intryck av dagen behövde också få tid att smälta i takt med maten.
Tidigt på resdagen vaknade jag och smög ut på bryggan. Jag tog telefonen med mig och knäppte denna bild av båten strax efter soluppgången.
lördag 30 augusti 2014
Ny båt
Denna gång siktade vi in oss på en motorseglare. Båten vi sökte skulle vara som en liten "sommarstuga", hade vi tänkt. Mast skulle den ha samt inner- och ytterstyrplats. Motorn skulle också vara så stark att vi kunde köra för motor längre sträckor. Dessutom önskade vi att båten skulle ha akterruff. Vi sökte länge. Vintern blev till vår. Våren blev till sommar. Ingen båt som föll oss i smaken dök upp.
När semestern började var vi ännu utan båt. Det kändes ovanligt. Jag har ju alltid haft båt när semestern börjat. Någon panik med att hitta en båt hade vi dock inte. Vi hade bästa tänkbara läge, eftersom vi sålde vår Deja Vue hösten innan. Det skulle ha varit betydligt värre att hitta ny båt och fortfarande inte fått bort vår förra båt. Vi fortsatte att hålla koll på marknaden. Till sist blev det napp.
Vi beslöt oss för att åka och titta på en båt på svenska sidan. Jag var något skeptisk när vi åkte iväg måste jag medge, för båten var inte en sådan modell som jag hade tänkt mig. Väl framme vid båten blev jag helförtjust i den! Båten uppfyllde alla våra krav. Dessutom var båten i gott skick och väldigt charmig. Säljaren var trevlig och mån om att affären skulle kännas bra för oss båda.
När semestern började var vi ännu utan båt. Det kändes ovanligt. Jag har ju alltid haft båt när semestern börjat. Någon panik med att hitta en båt hade vi dock inte. Vi hade bästa tänkbara läge, eftersom vi sålde vår Deja Vue hösten innan. Det skulle ha varit betydligt värre att hitta ny båt och fortfarande inte fått bort vår förra båt. Vi fortsatte att hålla koll på marknaden. Till sist blev det napp.
Vi beslöt oss för att åka och titta på en båt på svenska sidan. Jag var något skeptisk när vi åkte iväg måste jag medge, för båten var inte en sådan modell som jag hade tänkt mig. Väl framme vid båten blev jag helförtjust i den! Båten uppfyllde alla våra krav. Dessutom var båten i gott skick och väldigt charmig. Säljaren var trevlig och mån om att affären skulle kännas bra för oss båda.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)