söndag 26 mars 2017

Solpaneler

Drömmarna om en ny båtsommar får alltid lite extra fart efter vårdagjämningen. Visst är det länge ännu innan sjösättning, men det finns också massor på "behöver fixas" listan. 

Länge har jag haft i tankarna att vår båt borde bli mera självförsörjande på el när den står vid bryggan. Någon landström finns inte vid hemmahamnen och att ha dieselmotorn igång i hamnarna är inget alternativ. 

Senaste sommar lade jag in 2st 100A underhållsbatterier. Nu är det solpanelernas tur att installeras. Beställde två stycken 30W Sunbeam paneler. Orsaken till att det blev just dessa är storleken och effekten. En båt med två master och en massa stag gör att skuggningseffekten är minst sagt rätt aggressiv. Med måtten 53x37cm så kan det trots att lyckas rätt bra med att fånga in solstrålarna


Vid optimalt väder utlovas 1,7ampere/panel. Med en max input på 3,4 ampere borde det gå att ha kylen igång dygnet runt samt plottern och autopiloten påslagen vid segling. Blir intressant att se hur det fungerar i verkligheten.


I första skedet testar jag en helt vanlig regulator som inte har någo andra finesser än att slå av vid över-/ urladdning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar