fredag 29 maj 2015

Det närmar sig

Småningom börjar det mesta vara genomgånget i båten. I förrgår kväll lade vi seglen på bommarna och jag började trimma in riggen. Trimma är väl kanske att ta i lite. Jag spände stagen så att de nu är någorlunda spända. Jag skall nog gå igenom alla stag ett varv till och spänna fast låsmuttrorna och kolla att allt är i skick ännu en gång, innan seglen hissas.


Intressant att få trimma in två master. Mesanmasten har en helt annan vinkel än stora masten. Tror inte att trimningen har så jättestor effekt på denna båt. Segelytan är helt enkelt så liten i jämförelse med vikten på båten. 6, 5ton blir snart 7ton när dieseltankarna och vattentankarna fylls. Men förstås är allting rätt inställt så får man ju maximalt ut också. 

Vår förra båt, som var en renodlad segelbåt, hade nästan lika lång mast och vägde bara 2,5 ton. Segelarean något större på genuan, men mindre på storen. Den saknade förstås mesanen. Den båten fungerade som bäst i vindar mellan 5-10m/s. Denhär lär man få segla i ordentliga vindar för att få ur lite fart. Reva behöver man knappast. 


Segelmakaren har gjort ett fint arbete och lagt in lite extra sömmar där slitage varit extra hårt på duken.


Kvällen hann nästan bli till natt innan seglen veks ihop och packades in.


Måste bara få säga att denna båt gör sig verkligen med två master. Fast det endast skulle bli motorgång i sommar så är det värt att lägga lite tid på att rigga henne. Känns som att charm- och mysfaktorn är betydligt högre än segelegenskaperna. Blir intressant att få testa hur hon seglar i år.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar